Vajon mennyi gyümölcsben van 1000 mg C-vitamin?

A kérdés örök: stresszel teli hétköznapjainkban vajon képesek vagyunk-e arra, hogy az egészségünk megőrzéséhez elegendő tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot és rostot vigyünk be szervezetünkbe. Talán még ennél is fontosabb kérdés, hogy a gyermekeink táplálkozása mennyire megfelelő.

Senkinek sem kell messzire menni ahhoz, hogy találjon a családjában, ismerősei között egy gyorsétteremfüggőt, „csak csirke”-evőt, olyan gyermeket, aki csak egy típusú ételt hajlandó fogyasztani… De őszintén magunkba nézve, bevallhatjuk, hogy az előbb említett szélsőségek, ha el is kerülnek minket, akkor is számos hiányosság akad mindennapi táplálkozásunkban.

Vajon érdemes táplálékkiegészítőkkel tömni magunkat? Vagy esetleg jut elég időnk a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékok összeválogatására és elkészítésére?

Nyilván alapvető tudni azt, hogy a változatos és kiegyensúlyozott étrenddel hasznos molekulák millióit vihetjük be a szervezetünkbe, amelyeknek egy részéről talán a tudomány sem sokat tud, főleg azokról a kifinomult rendszerekről, amelyek a természetes molekulák együttműködéséből adódnak. Viszont számos olyan tudományosan is megalapozott tény áll a rendelkezésünkre, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok megfelelő mennyiségű bevitele elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ilyen például a mindenki által jól ismert C-vitamin is. A megfelelő C-vitamin-bevitel mennyiségét illetően megoszlanak a vélemények, de manapság teljesen elfogadott, hogy 1000 mg-os napi adagban ajánlják bevitelét felnőtteknek különösen a megfázásos őszi-téli időszakban. Ha úgy döntenénk, hogy ezt kizárólag gyümölcsök/zöldségek formájában szeretnénk bevinni a szervezetünkbe, igen csak ki kellene tágítanunk a gyomrunkat.

Ugyanis az amerikai FDA adatai alapján egy nagyméretű (242 g) alma 7,2 mg C-vitamint tartalmaz, így pontosan 33,6 kg almát kell naponta elfogyasztani (ez havonta 1 tonnánál is több!!!), hogy 1000 mg C-vitamint biztosítsunk a szervezetünknek. Persze van az almánál C-vitaminban gazdagabb gyümölcs is, például kiviből elég napi 0,69 kg elfogyasztása (havi 20 kg!), ezt még a zöldségek között kifejezetten magas C-vitamin-tartalmú brokkoli sem tudja túlszárnyalni (0,747 kg tartalmaz 1000 mg C-vitamint és 22 kg a havi mennyiséget, ha nem főzzük meg), míg nyers spenótból 45 kg fogyasztása lenne naponta szükséges.

Még a gyermekeknek ajánlott 30 mg napi C-vitamin beviteléhez is 4 nagy almát kellene a kicsiknek megenni, ami, lássuk be, sokszor reménytelen.

Természetesen nem szabad elveszni a számok rengetegében, semmi nem helyettesítheti a változatos és rendszeres táplálkozást, viszont néha elkel a segítség a szervezetünknek. Ilyenkor tartsuk szem előtt a táplálkozással nehezen bevihető vitaminok és ásványi anyagok pótlását, valamint érdemes a természetes kivonatok (csipkebogyó) szinergizmusát kihasználni.

Mielőtt vitamint választunk, ne felejtsük el, hogy már elérhetőek olyan kombinált készítmények, amelyek akár 2000 NE D-vitamint is tartalmazhatnak, így egy tablettával több, az immunrendszer megfelelő működése szempontjából fontos anyag pótolható. Végül igazán fontos szempont az is, hogy a kiválasztott készítményt könnyen és szívesen tudjuk használni, amit felnőtteknél egy jó bevonat, gyermekeknél pedig a kellemes illat és íz tud garantálni.

Közzétéve: